sobota, 25 listopada 2017.
Strona główna > Wiadomości > Stawiają na tradycyjne smaki

Stawiają na tradycyjne smaki

Stawiają na tradycyjne smaki
Data publikacji: 2017-03-20 18:56
Ostatnia aktualizacja: 2017-08-10 00:13
Wywietleń: 375 225461

Już 51 producentów żywności i przedsiębiorców z Zachodniopomorskiego może się posługiwać kulinarnym logo rozpoznawalnym w całej Europie. Do tego zaszczytnego grona dołączyła kolejna szczecińska restauracja oraz bar, pasieka i gospodarstwo agroturystyczne.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała po to, by ułatwić konsumentom i turystom odnalezienie oraz spróbowanie regionalnych specjałów danego kraju. Zachodniopomorskie przystąpiło do sieci w 2008 roku. Teraz skupia już 51 podmiotów – producentów, przetwórców, restauracje i punkty gastronomiczne, które promują i rozpowszechniają lokalną żywność. Wśród najmłodszych członków kulinarnej sieci jest Pracownia Pasieczna „Staropolska Miodziarnia” ze Świeszewa (gm. Gryfice).

– Pracownia kontynuuje tradycje rodzinne, mój dziadek był jednym z pierwszych powojennych pszczelarzy w gminie Gryfice – mówi Małgorzata Chabowska, właścicielka „Staropolskiej Miodziarni”, gdzie wytwarzane są miody nektarowe oraz pyłek kwiatowy, pierzga, wosk i kit pszczeli.

W poniedziałek (20 marca) pani Małgorzata odebrała z rąk wicemarszałka województwa Jarosława Rzepy certyfikat potwierdzający przyjęcie do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Rozpoznawalnym w Europie logo – wizerunkiem czapki kucharskiej z nożem i widelcem, może się już posługiwać także Botanic Restaurant.

– Opieramy się głównie na dostawcach lokalnych, do przyrządzania dań wykorzystywane są produkty tradycyjne, warzywa certyfikowane, mięso i ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców – mówi Jakub Byliński, współwłaściciel restauracji przy ul. Krzywoustego w Szczecinie.

Do sieci dołączyli także: Bar „Bistro” ze Starego Drawska, a także Gospodarstwo Agroturystyczne „Kalina” w Komorzu (gm. Borne Sulinowo). 

(żan)

Fot. Robert Stachnik

Na zdjęciu: Karta dań w Botanic Restaurant opiera się na produktach z regionu. Do deserów dodawana jest m.in. czekolada szczecińska. 

Stawiają na tradycyjne smaki Stawiają na tradycyjne smaki Stawiają na tradycyjne smaki Stawiają na tradycyjne smaki Stawiają na tradycyjne smaki Stawiają na tradycyjne smaki Stawiają na tradycyjne smaki

Komentarze

nagroda
Rzepa za jedzenie - w sumie, ma to sens ;->
2017-03-21 06:56:11

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu

Filmy

Pomnik Wdzięczności zaczyna znikać
Tłumy na otwarciu nowego Galaxy
Ulica całkiem inna
Poprzedni Następny

Nekrologi