Sobota, 20 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Woskiem nakrapiane

Data publikacji: 24 marca 2016 r. 20:17
Ostatnia aktualizacja: 11 kwietnia 2021 r. 15:48
Woskiem nakrapiane
 

Warsztaty zdobienia jaj woskiem zorganizowało w restauracji Bachus przy ul. Siennej szczecińskie Convivium Slow Food. Była to propozycja dla dorosłych i dzieci.

Organizatorzy podkreślają, że slow food to nie tylko idea związana z kultywowaniem produktów żywnościowych, ale również tradycji. Szczecińskie convivium co roku przed świętami organizuje warsztaty malowania jaj woskiem. Jest to tradycyjna metoda ozdabiania, której początek w Polsce datuje się na X wiek.

- Technika jest łatwa, w mojej rodzinie przekazywano ją sobie z pokolenia na pokolenie - mówi Izabela Kesselring, która prowadziła warsztaty. - Mnie nauczyła jej mama. Najpierw jaja są nakrapiane woskiem, a potem zanurzane w farbie. Efekt jest trochę magiczny.

Nawet opiekunowie, którzy przyprowadzali dzieci na warsztaty, wciągali się z robienie pisanek.

- Zdobienie pisanek może być bardzo rodzinnym, integrującym zajęciem - mówi Izabela Kesselring. ©℗

(gan)

Fot. Ryszard PAKIESER

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA