Piątek, 19 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Chleb z dodatkiem... owadów

Data publikacji: 23 listopada 2017 r. 23:07
Ostatnia aktualizacja: 12 września 2018 r. 11:27
Chleb z dodatkiem... owadów
 

Jedna z największych fińskich sieci spożywczych wprowadza do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów. Pierwsza partia tego pieczywa trafi do sklepów w piątek (24 listopada). Będzie go można kupić w największych miastach Finlandii.

Bochenek owadziego chleba zawiera "ok. 70 zmielonych na proszek suszonych świerszczy zmieszanych z mąką" - wyjaśnił, cytowany przez agencję, Markus Hellstrom, szef działu piekarniczego firmy Fazer. Jak dodał, hodowlane świerszcze stanowią około trzech procent wagi bochenka. Docelowo nowe pieczywo ma być dostępne w 47 piekarniach na terenie Finlandii.

- Finowie są znani z tego, że lubią próbować nowych rzeczy - powiedział Hellstrom, zaś "dobry smak i świeżość" są dla nich najważniejszymi kryteriami przy wyborze chleba.

Według najnowszych badań dotyczących krajów nordyckich "Finowie mają najbardziej pozytywne nastawienie do owadów" - podkreślił, cytowany przez AP, Juhani Sibakov, z firmy Fazer. Fazer Sirkkaleipa - jak po fińsku nazywa się pieczywo ze świerszczy marki Fazer - to według Sibakova "świetne źródło białka, a także wartościowych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, oraz witaminy B12".

Jak przypomina AP, od 1 listopada fińskie prawo zezwala na sprzedaż owadów w formie produktów żywnościowych. Żywność zawierająca owady dostępna jest też w innych państwach UE. Na przykład belgijska sieć Coop sprzedaje od września owadzie burgery i pulpeciki. Żywność z owadów można też znaleźć na sklepowych półkach w Belgii, Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) promuje owady jako "zdrowe źródło żywności bogate w białko i substancje mineralne". Według FAO hodowla owadów jest tańsza niż bydła i bardziej przyjazna dla środowiska. Nie powoduje bowiem wzrostu stężenia w atmosferze gazów cieplarnianych, czy wydzielania się dużych ilości amoniaku, jak to ma miejsce przy hodowli trzody chlewnej.

(pap)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Jaro
2017-11-24 11:19:34
Osobiscie dzisiaj kupie ten chleb i go sprobuje. Pozniej podziele sie z Wami wrazeniami...
,
2017-11-24 06:34:11
W Polsce takie chleby są od dawna hah. A nawet ryby i mięso ;/
ble
2017-11-23 23:47:55
Rzygać się chce.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA