Czwartek, 25 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Rybactwo branżą rozwojową

Data publikacji: 16 lutego 2019 r. 12:48
Ostatnia aktualizacja: 14 maja 2019 r. 11:51
Rybactwo branżą rozwojową
 

Rybactwo śródlądowe ma duże możliwości rozwoju na Pomorzu Zachodnim - uważają uczestnicy konferencji rybackiej, która się odbyła w piątek (15 lutego) w Zachodniopomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. Wzięli w niej udział m.in. przedstawiciele instytucji, które pomagają w dofinansowaniu tej branży, naukowcy, eksperci oraz użytkownicy akwenów.

- Myślę, że rybactwo to branża ciekawa i rozwojowa nie tylko w regionie, ale także w całym kraju - ocenił dr inż. Adam Tański z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, który na konferencję przygotował prezentację na temat przeżywalności ikry troci wędrownej.

Jak uzasadnił, branżę tę można rozpatrywać dwojako: jako wzrost gospodarczy, bo akwakultura to przyszłość produkcji żywności - ryb, które powinny być spożywane jak najczęściej, ale także jako szansę dla rozwoju turystyki.

- Wiele tych naszych wód, pięknych jezior, rzek, które mamy w regionie, to mekka dla wędkarzy, a wędkarstwo to nie tylko przyjemność - z tyłu bowiem stoi zaplecze dla agroturystyki, dla rozwoju infrastruktury - wyjaśnił naukowiec. - Myślę, że rybactwo i ryby w naszym regionie to przyszłość. Chciałbym też zauważyć, że Pomorze Zachodnie to według mnie jeden z najpiękniejszych zakątków pod względem wędkarskim, ponieważ mamy tutaj i rzeki - nizinną, piękną, szeroką Odrę, rzeki górskie, w których występują pstrągi, lipienie - ale także jeziora, no i dostęp do morza, którego nie mają na przykład nasi przyjaciele z Mazur.

Sandacze w Odrze czy ryby łososiowate w zlewni Iny i Regi - to jego zdaniem magnes dla wędkarzy nie tylko z Polski, ale i zza granicy.

- Jeżeli chodzi o gospodarkę, to mamy kilka dużych, flagowych - można powiedzieć, inwestycji - dodał, podając za przykład fermę łososiową Jurassic Salmon.

II Zachodniopomorskiej Konferencji Rybackiej „Rybactwo śródlądowe w zachodniopomorskim - potencjał i możliwości” towarzyszyła degustacja produktów rybnych, dofinansowana przez Zachodniopomorski Urząd Wojewódzki.

Tekst i fot. (ek)

 

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA