niedziela, 21 lipca 2019.
Strona główna > Wiadomości > Geblewicz recenzuje Sochańskiego

Geblewicz recenzuje Sochańskiego

Geblewicz recenzuje Sochańskiego
Data publikacji: 2018-10-04 15:46
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-09 12:21
Wywietleń: 1808 354581

Zdaniem kandydata PiS na prezydenta Szczecina - Bartłomieja Sochańskiego miasto bardzo straciło na wejściu do Unii Europejskiej. Upadły lokalne wielkie zakłady przemysłowe a w zamian nic nie dostaliśmy. Ta opinia zbulwersowała polityków PO. - Te słowa pokazują, jaki stosunek do UE ma PiS - komentuje marszałek województwa.

Bartłomiej Sochański to znany szczeciński adwokat. Był prezydentem miasta w latach 1994-1998. Działał wtedy w Unii Wolności i prezentował nurt proeuropejski. Do niedawna pełnił funkcję konsula honorowego Niemiec w Szczecinie. Przestał, kiedy postanowił startować w wyborach samorządowych z ramienia PiS.

W środę w publicznym PolskieRadio24 skomentował m.in. rolę Unii Europejskiej w rozwoju Szczecina.

- Miasto bardzo straciło na przystąpieniu do Unii Europejskiej. Z jednej strony uzyskaliśmy dostęp do europejskich funduszy, ale z drugiej upadły szczecińskie wielkie przemysłowe zakłady, które pamiętam jeszcze jako prezydent Szczecina z lat 90. Nie tylko stocznia, ale i huta, papiernia Skolwin, fabryka kabli i włókna syntetyczne w Wiskordzie i odzież w Odrze i Danie i grzejniki w Selfie i silniki w Polmo. W zamian za to nie otrzymaliśmy właściwie nic. Zbudowaliśmy kilka inwestycji dla przyjemności, które są piękne i bardzo potrzebne, dodają miastu uroku, ale same w sobie nie są żadną dobrą inwestycją w przyszłość - stwierdził Sochański.

Na jego słowa błyskawicznie zareagowali politycy PO. W czwartek (4 października) rano swoje stanowisko w tej sprawie przedstawił Olgierd Geblewicz - marszałek województwa zachodniopomorskiego.

- Te słowa kandydata PiS na prezydenta Szczecina pokazują wyraźnie stosunek tej partii do Unii Europejskiej, intencje PiS wobec UE. Pan, panie Sochański, był prezydentem Szczecina i powinien pan wiedzieć, że duże zakłady przemysłowe w mieście upadły na długo przed naszym wejściem do Unii Europejskiej. Przestały istnieć, bo upadł chory system socjalistyczny i PRL. Dlatego apeluję do pana i PiS: nie zawracajcie nas do PRL! Nie zawracajcie nas do lat, do których pewnie tęsknicie - epoki Gierka, lat 70, 80 ubiegłego wieku. My nie chcemy iść na Wschód! - mówił Geblewicz.

(dar)

Fot. Ryszard Pakieser (archiwum)

Komentarze

U2
Naiwniaku, myślisz, że pisowski urząd podatkowy podejmie PIS-decyzję i prześwietli pisowskiego premiera? He, he....
2018-10-07 04:45:57
meliniarz
Zobaczymy jak zbankrutuje Szczecin, na wskutek błędnych inwestycji PO z dotacji - pierwsza część bankructwa miasta to upadek firm a druga źle wydane dotacje UE - koszty UTRZYMANIA! nowych inwestycji dobiją budżet - po to został wyznaczony Krzystek na prezydenta - by nietrafionymi inwestycjami zniszczyć polski Szczecin- Sochańskiego polityka polega na tym że kto mu płaci to takie ma poglądy, najpierw kosmopolita a teraz nacjonalista, jak by u władzy byli kosmici to też by popierał tę partię - brudziński dał się podejść lisowi w przebraniu
2018-10-06 06:06:42
Q3... do U2
Polski Urzad Podatkowy powinien najlepiej wiedziec Kto i jak... PO-dorabial sie Miliardowych Majatkow do... i po dniu 25.10.2015 roku !! A wiec U-daj sie tam i 2-a razy !!
2018-10-05 09:31:17
Robert
Po pierwsze upadły na długo przed wejściem Polski do UE. Po drugie dobrze, że taki wiskord czy huta upadły, bo w XXI wieku podobne zakłady na terenie dużych miast funkcjonują w krajach IV świata wyłącznie. Po trzecie, kiedy inne duże polskie miasta garściami czerpały z napływu kapitału i nowoczesnych technologii, my wybraliśmy sobie na prezydenta debila nieuka, bojącego się wszystkiego co nie polskie.
2018-10-05 07:33:59
U2
Czy twój Morawiecki też należy do tych postkomunistycznych ,,Oli-garków”, którzy dorobili się w wolnej Polsce?
2018-10-04 23:12:05
Panie Geblewicz
Nie chory system socjalistyczny i PRL, tylko Bardzo Chory System Komunistyczny PRL-u ktory "jako-tako" upadl w 1989/1990 roku... ! Gdzie Wy pozniej jako PO-stkomunisci dalej Polske swoimi Affferami rozkladalicie i sprytnie okradaliscie...i nagle znalazlo sie wowczas w Polsce kilku "Oli-garkow" ze swoimi Miliardowymi Majatkami...!! Pytanie wiec: skad i za co...znaczy sie, za Uczciwa Prace szlo sie w Polsce az tak szybko dorobic Miliardow...???
2018-10-04 22:29:11
Fajne
Na zdjęciu Geblewicz, a nad nim uśmiecha się do nas Wieczorek. Ma dobrą kampanię
2018-10-04 22:10:57
bobo
jakoś w Cechach i NRD tyle firm nie upadło !!!!
2018-10-04 20:28:43
Weger
Sochański to jest jedno wielkie nieporozumienie
2018-10-04 18:36:21
To łun
Sochańskiemu PiS do głowy uderzył.
2018-10-04 18:29:49
Sedina 2008
Niby inteligentny człowiek, a plecie bzdury. Zawsze się w takich momentach zastanawiam: czy taki polityk ma wszystkich za durniów, czy sam jest durniem. Bo rzeczywistości nie da się zakłamać. A propos zakładów przemysłowych: czy w miastach niemieckich, angielskich czy francuskich funkcjonują papiernie, huty czy zakłady włókien sztucznych?. Nie, tam działają firmy"nowych technologii"
2018-10-04 17:46:46
FIAT LUX
Zakłady upadały , bo zarządzali nimi w latach 90 złodzieje i nieudacznicy z SLD i Unii Wolności( partia pana Sochańskiego ). Prawica wtedy prawie nie istniała. Stocznię rozłożyła na łopatki SLD i PO ( partia pana Geblewicza ). Od wielu lat SLD i PO są w cichej zmowie. Czyli polemikę prowadzi dwóch ludzi odpowiedzialnych (ich partie ) za upadek przemysłu w Szczecinie. Żenada. Zgadzam się z panem Geblewiczem , że system socjalistyczny był chory. Ale system postkomunistyczny jaki wprowadzili towarzysze PZPR z Michnikiem i Balcerowiczem w III RP był tak samo patologiczny i bardziej złodziejski. Rozkradziono Polskę.
2018-10-04 17:39:42
Kaziu
A kiedy zlikwidowano stocznie ?
2018-10-04 17:39:11
Bardzo krótko
Te firmy zostały po prostu zdekomunizowane.
2018-10-04 17:28:21
123
Pan Sochański-wiek 64 lata to Marian Jurczyk bis, czy taki prezydent jest nam potrzebny? czy potrzebujemy kolejnej kilkuletniej zapasci gospodarcze jak za rzadow wlasnie p.Jurczyka /-nie ,Pan Sochanski na emeryturę tak jak sędziowie ,wiek juz osiągnie lada moment
2018-10-04 17:08:21
Krótko
A ja pamiętam, że upadły one przed wejściem do UE. Nie zastąpiliśmy ich niczym i straciliśmy kilka lat bo na stołku prezydenta był kmiot podobny do sochańskiego. Naprawdę gardzę ludźmi którzy sprzedali się za 500zł. Dama do towarzystwa bierze tyle za 2h "pracy". Wy za miesiąc robiąć to samo tyle że mentalnie...
2018-10-04 16:57:36
No nie
Co ten Sochański plecie. Winna Unia ? Firmy padły po zmianie ustroju. Niech kandydat PiS powie wprost. Wszystko przez zmianę ustroju.
2018-10-04 16:37:15

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
23
na godz. 18:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Masowe bieganie nad morzem

kondolencje

Sonda

Czy uważasz, że w ostatnich latach Szczecin utracił swój akademicki charakter?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie