poniedziałek, 15 października 2018.
Strona główna > Wiadomości > Gotowanie jest trendy

Gotowanie jest trendy

Gotowanie jest trendy
Data publikacji: 2017-02-20 16:38
Ostatnia aktualizacja: 2018-07-12 12:16
Wywietleń: 1131 215424

Trwające właśnie ferie zimowe, a właściwie półkolonie odbywające się w tym czasie w Szczecinie, potwierdzają, iż dzieci chcą i lubią gotować. Warsztaty kulinarne są bowiem jednym z punktów programu takich ferii w mieście. 

Szkoda zatem, że w nowej podstawie programowej, opublikowanej zaledwie kilka dni temu przez resort oświaty, nie znalazły się lekcje gotowania. Takie, jakie obecnie czterdziesto- i pięćdziesięciolatki znają choćby z ZPT, czyli zajęć praktyczno-technicznych.

W minioną niedzielę rozpoczęła się druga edycja konkursu telewizyjnego pn. „MasterChef Junior”. To kulinarne show dla najmłodszych, w którym mierzą się ze sobą dzieci w wieku od 8 do 13 lat. Podobnie jak w poprzedniej edycji młodych adeptów sztuki kulinarnej oceniają: Mateusz Gessler, Anna Starmach i Michel Moran. Jak się okazuje, wśród polskich dzieci i młodzieży, nie tylko tych znanych ze szklanego ekranu, jest ogromne zainteresowanie pichceniem. Czasem nie jest to może na poziomie mistrzowskim, ale takim, by napełnić sobie brzuch albo zabłysnąć talentem przed kolegami. Nie dziwi zatem fakt, iż podczas ferii w różnych miejscach organizuje się właśnie zajęcia kulinarne. I tak, w szczecińskim Pałacu Młodzieży uczestnicy półkolonii mieli szansę zrobić zdrowe kanapki podczas warsztatów. Ale też sporo dowiedzieli się o tym, jak powinni zdrowo się odżywiać, by nie tylko mieć siłę i energię, ale też po to, by lepiej… myśleć i się uczyć.

Szczecińskie Studio Kulinarne „Bataty” podczas ferii szkoli małych adeptów kuchni, uczy zrobienia np. niezbyt skomplikowanego obiadu. W ubiegłym tygodniu w zajęciach uczestniczyli tu półkoloniści z Państwowej Szkoły Muzycznej I st. Było zatem gotowanie zupy pomidorowej i robienie naleśników (można je było zjeść, według upodobania, choćby z dżemem, serkiem, twarożkiem), potem – wspólne jedzenie przyrządzonych przez siebie potraw. Dzieci miały dużo frajdy podczas pichcenia, a także nabyły nowych umiejętności. A przygotowane przez siebie dania smakowały im zupełnie wyjątkowo!

We wspomnianym studiu od dzisiaj do piątku dzieci w wieku 9-14 lat mogą wziąć udział w warsztatach kulinarnych, w godz. 9-13. Uczestnicy każdy dzień rozpoczną wspólnym przygotowaniem drugiego śniadania. W planach też między innymi: nauka przygotowania sobie posiłku, poznawanie przypraw i ziół oraz nabycie umiejętności wykorzystania ich na co dzień, poszerzanie wiedzy kulinarnej poprzez zabawę oraz quizowanie, kalambury i zajęcia manualne. ©℗

M. GAPIŃSKA

Fot. Ryszard PAKIESER

Komentarze

cook
Indoktrynacja dżender działa już od najmłodszych lat...
2017-02-21 11:35:05

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
18
na godz. 12:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Wodowanie pierwszego bezzałogowca
Powstaje Morskie Centrum Nauki
Pokaz laserowy
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Sonda

Czy w tym sezonie szczepisz się przeciwko grypie?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy