Sobota, 20 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Kapuśniak rycerski smakował jak dawniej

Data publikacji: 30 września 2018 r. 14:55
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 12:21
Kapuśniak rycerski smakował jak dawniej
 

W niedzielne południe na dziedzińcu Muzeum w Koszalinie zagościły dawne klimaty. Z kociołka unosił się zapach kapuśniaku, a zupa przygotowana była według recepty z czasów średniowiecza. Historia mieszała się ze współczesnością.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wspólnie z Muzeum i Koszalińską Kompanią Rycerską zaprosiły mieszkańców na nietypową imprezę pt. „Odkryjmy dawne smaki Pomorza”. Uzupełnieniem dawnego pokazu kulinarnego z darmową degustacją był kiermasz polskiej, tradycyjnej, certyfikowanej żywności w ramach programu „Polska smakuje”.

Na gości czekała wystawa znalezisk archeologicznych, np. garnków, mis, talerzy czy sztućców sprzed wieków. Nadto warsztaty lepienia garnków z gliny, zajęcia plastyczne z użyciem mąki i pieczenie pierników, pokaz walk rycerskich, wystawa uzbrojenia średniowiecznego i prezentacja broni czarnoprochowej.

- Hakownice i bombardy, które używane były na przykład w czasie bitwy pod Grunwaldem, to początki artylerii - powiedział Mateusz Labuda, jeden z 5-osobowej reprezentacji kompanii rycerskiej, po odpaleniu salwy na dziedzińcu. ©℗

Tekst i fot. (m)

Na zdjęciu: - Dużo huku i dymu, ale fajna impreza dla każdego - ocenił pan Hubert, jeden z wielu koszalinian zwiedzających stoiska na dziedzińcu Muzeum.

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

"???" - bo smak kapuśniaku oceniali ciury, a oni byli, są i będą.
2018-09-30 19:12:40
.
???
2018-09-30 18:39:19
Cytat: "Kapuśniak rycerski smakował jak dawniej". Kto to stwierdził? Czyżby jakiś dawny woj zmartwychwstał?
A nie rozerwało zbroi po takiej zupie ??
2018-09-30 16:27:57
.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA