Piątek, 26 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Urodziny legendy. Rysy na paszteciku?

Data publikacji: 21 października 2019 r. 08:44
Ostatnia aktualizacja: 24 października 2019 r. 21:45
Urodziny legendy. Rysy na paszteciku?
 

Poniedziałek to dzień obchodów 50. urodzin szczecińskiego pasztecika. Wprawdzie oficjalnie ten kultowy już produkt obchodzi święto 20 października, ale w tym roku przypadło ono w niedzielę. Promocyjne ceny i inne atrakcje dla klientów zaplanowano więc na dzisiaj.

Oficjalnie pasztecik pojawił się w Szczecinie w 1969 r. Początkowo w lokalu przy al. Wojska Polskiego naprzeciwko kina „Kosmos”, gdzie przechodzący chodnikiem przez witrynę mogli obserwować, jak z poradzieckiej maszyny wyskakują kolejne partie pachnących przekąsek. Potem pojawił się lokal przy ul. Wielkiej, a w połowie lat 70. ub.w. w al. Wojska Polskiego 46, gdzie do dziś pracuje najstarsza i oryginalna maszyna. Przez lata obrósł legendą, na której pojawiły się rysy.

– Pasztecik nie może funkcjonować od 1969 r., ponieważ pojawił się wcześniej – zapewnia Ewa Ignaczak, córka ówczesnego zastępcy dyrektora ds. gastronomii w Wojewódzkim Zjednoczeniu Przedsiębiorstw Handlowych. – Maszynę mogło kupić każde województwo, ale zakontraktował ją tylko mój tata, Władysław Ostrowski. Była rzeczywiście radziecka, ale na pewno nie z poligonu, jak się to od lat przedstawia.

Pani Ewa neguje też, że sukces pasztecika można przypisać „Społem”. Z jej relacji wynika, że dzisiejszy produkt regionalny mógł być wprowadzony wyłącznie dzięki zjednoczeniu, w którym pracował jej tata, bo „Społem” w tym czasie nie zajmowało się gastronomią. Spółdzielnia posiadała zaledwie jedną restaurację w Szczecinie, zajmowała się też żywieniem zbiorowym w zakładach pracy.

Do przedstawianej historii zastrzeżenia zgłasza też Jacek Chaustow. Jego ojciec był pierwszym ajentem dzisiejszego lokalu „Pasztecik” w al. Wojska Polskiego 46.

– Tata włożył całe swoje serce w ten lokal – zapewnia pan Jacek. – Wcześniej było to mieszkanie, potem zakład fotograficzny. Tata zainwestował własne pieniądze, osobiście układał mozaikę, którą można podziwiać do dziś, a lokal prowadził do swojej śmierci w roku 1980. Potem zakład przejęła siostra.

Nie na długo jednak. Po kilku latach na prośbę „Społem” przejęła go Bogumiła Polańska, która pasztecikiem zajmowała się od pierwszych dni. To dzięki niej możemy się nim od 50 lat cieszyć.

– Ja nie neguję, że pan Chaustow uruchomił lokal, w którym do dziś prowadzę działalność – przyznaje. – Ale z pasztecikiem, jako produktem, jestem związana od pierwszych jego dni, kiedy moi szefowie wpadli na ten pomysł.

Do tematu wrócimy. ©

Tomasz Tokarzewski

Fot. Anna Gniazdowska

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Palec
2019-10-24 21:35:38
Najlepsze pasztety są na placu Pigalle
Paszteciki
2019-10-23 21:55:58
Ostatnio będąc przejazdem w Szczecinie wciągnąłem dwa paszteciki wcentrum handlowym Auchan na Pomorzanach To był taki syf ze tydzień mnie goniło do kibla !! Masakra
Otagan
2019-10-23 16:55:18
Jak dla mnie najlepsze sa na dworcu, tam z serem petarda a w tym niby najstarszym troche nieporozumienie.
Gość że Szczecina
2019-10-23 15:01:51
Pasztecik to nie jadło codzienne więc wartości odżywcze nie ważne można raz kiedy przekąske zjeść.Od 50 lat ludzie jedzą i żyją zresztą jak ktoś tak piszę że obrzydliwe niech nie kupuje i nie je proste
Pan Witek
2019-10-22 22:41:44
Szkoda czasu na gadanie o tych pasztecikach. Ani to smaczne, ani zdrowe, ani oryginalne. Gnieciuch zapijany lurą z plastikowego kubka budzi obrzydzenie. Nie zasługuje na tytuł lokalnego przysmaku.
VivaLaRtęć
2019-10-22 20:07:32
Trzeba iść z duchem czasu i wdrożyć jakieś zmiany. Fryto-pasztet, pasztet w bułce, BOX'y na wynos, no i plasterki jedzone pałeczkami, coś jak sushi. Nie zapomnijcie o wegetarianach i aktywistach!
Bercik
2019-10-22 18:19:11
Komentarze żenada. Widać, że niektórzy mają ubytek mózgu w 100%
Szczecinianin
2019-10-22 13:02:01
Społem i za późno wstołem
Annonymus
2019-10-22 10:46:39
Po diabła mieszacie pasztecik z polityką, was co niektorych to powinni w psychiatryku pozamykac, usiadł jeden z drugim przed kompem i udaje wazniaka
Do Ewy
2019-10-22 07:59:02
Maszyna na Wojska Polskiego 46 w Szczecinie, jest maszyną poligonową, nie znaczy, że z poligonu. Jest ona utrzymywana i pracuję do dzisiaj dzięki pracownikom tego przedsiębiorstwa, którym kieruje i go rozwija Pani Bogumiła Polańska. To dzięki jej staraniom ten produkt szczyci się mianem produktu tradycyjnego. To, że ktoś kiedyś coś zakontraktował, to jedno, a to, że ktoś przez pięćdziesiąt lat to produkował to drugie. Tak więc urodziny pasztecika zasłużone, a każdy diament, nawet jak Pani Ewa tak uważa, że jest to skaza, to dodaje to temu małemu diamentowi Szczecina powagi i wartości. Miło było patrzeć, jak konsumenci w tym dniu dopisali.
@Skład
2019-10-21 22:25:26
pies, buda psa i łańcuch łączący psa z budą...
Pasztecik jest najlepszy
2019-10-21 20:45:53
I tyle
Pasztetuwa
2019-10-21 20:21:52
Lepsze paszteciki trzeba kupować gotowe w sklepach oraz znacznie tańsze one są wystarczy odgrzać .
Cześć
2019-10-21 19:29:19
Weganstwoi nitrasostwo żyją w mieście reszta to oszolomy jarkowe
Pasztecik
2019-10-21 19:25:55
Weganie atakują a cioty ich wspierają Szczecin nitras ów brawo
Ewa wzywa 07
2019-10-21 15:50:15
Jakie wartości odżywcze ma ten pasztecik?.Ano żadne.Tłusty na starym oleju.Smród się ciągnie aż rzygać się chce! No i ten " barszczyk" .Tragedia
phi
2019-10-21 14:04:49
Najlepszy pasztecik jest na Wyszyńskiego :)
Tak jest
2019-10-21 13:55:37
Dajcie już spokój z tą kaloryczną pasztetuwą i barszczykiem wodnistym w celu bezpłatnej reklamy - to nie ma żadnych wartości odżywczych .
Ten pan
2019-10-21 13:07:00
A ta pani co to jej tata, to obecna radna Polic? Bo jeżeli tak, to może pasztecik łee.. policki?
Oj, przeoczylem sprawe
2019-10-21 12:06:29
Bo wtedy Spolem i dopiero nie tak dawno wstolem...?/!!
Mru mru
2019-10-21 12:01:11
Dziwię się , że IPN tak bezczynnie się przygląda tej postsowieckiej reklamie. Bezczelni ludzie zamiast wysadzać komendy MO i Wojewódzką Radę Narodową ośmielali się żyć uczyć i pracować.
Jak to jest
2019-10-21 11:59:34
Ze kiedys bylo Wiecej pasztetu w mniej ciasta - a teraz jest Odwrotnie i do tego Cena po-dwojnie Wyzsza !!
Natura PL
2019-10-21 11:16:11
Jak byśmy w Polsce sie nie pokłócili to byśmy sobą nie byli. Nawet o pasztecika.
Skład
2019-10-21 10:23:50
Jaki jest skład pasztecika z mięsem ? Poproszę podać co jest napisane "na etykiecie" ?
Pasztet
2019-10-21 09:08:57
No i mamy dwie prawdy ta Pani troche przesadzila i prawda wyszla nagroda powinna sie podzielic
SUG.
2019-10-21 09:03:53
Informacja będzie lepsza, jak dodamy do Pasztecika działalność w ramach Spółdzielni Usług Gastronomicznych...

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA