wtorek, 12 listopada 2019.
Strona główna > Wiadomości > Urodziny legendy. Rysy na paszteciku?

Urodziny legendy. Rysy na paszteciku?

Urodziny legendy. Rysy na paszteciku?
Data publikacji: 2019-10-21 08:44
Ostatnia aktualizacja: 2019-10-24 21:45
Wywietleń: 5743 423598

Poniedziałek to dzień obchodów 50. urodzin szczecińskiego pasztecika. Wprawdzie oficjalnie ten kultowy już produkt obchodzi święto 20 października, ale w tym roku przypadło ono w niedzielę. Promocyjne ceny i inne atrakcje dla klientów zaplanowano więc na dzisiaj.

Oficjalnie pasztecik pojawił się w Szczecinie w 1969 r. Początkowo w lokalu przy al. Wojska Polskiego naprzeciwko kina „Kosmos”, gdzie przechodzący chodnikiem przez witrynę mogli obserwować, jak z poradzieckiej maszyny wyskakują kolejne partie pachnących przekąsek. Potem pojawił się lokal przy ul. Wielkiej, a w połowie lat 70. ub.w. w al. Wojska Polskiego 46, gdzie do dziś pracuje najstarsza i oryginalna maszyna. Przez lata obrósł legendą, na której pojawiły się rysy.

– Pasztecik nie może funkcjonować od 1969 r., ponieważ pojawił się wcześniej – zapewnia Ewa Ignaczak, córka ówczesnego zastępcy dyrektora ds. gastronomii w Wojewódzkim Zjednoczeniu Przedsiębiorstw Handlowych. – Maszynę mogło kupić każde województwo, ale zakontraktował ją tylko mój tata, Władysław Ostrowski. Była rzeczywiście radziecka, ale na pewno nie z poligonu, jak się to od lat przedstawia.

Pani Ewa neguje też, że sukces pasztecika można przypisać „Społem”. Z jej relacji wynika, że dzisiejszy produkt regionalny mógł być wprowadzony wyłącznie dzięki zjednoczeniu, w którym pracował jej tata, bo „Społem” w tym czasie nie zajmowało się gastronomią. Spółdzielnia posiadała zaledwie jedną restaurację w Szczecinie, zajmowała się też żywieniem zbiorowym w zakładach pracy.

Do przedstawianej historii zastrzeżenia zgłasza też Jacek Chaustow. Jego ojciec był pierwszym ajentem dzisiejszego lokalu „Pasztecik” w al. Wojska Polskiego 46.

– Tata włożył całe swoje serce w ten lokal – zapewnia pan Jacek. – Wcześniej było to mieszkanie, potem zakład fotograficzny. Tata zainwestował własne pieniądze, osobiście układał mozaikę, którą można podziwiać do dziś, a lokal prowadził do swojej śmierci w roku 1980. Potem zakład przejęła siostra.

Nie na długo jednak. Po kilku latach na prośbę „Społem” przejęła go Bogumiła Polańska, która pasztecikiem zajmowała się od pierwszych dni. To dzięki niej możemy się nim od 50 lat cieszyć.

– Ja nie neguję, że pan Chaustow uruchomił lokal, w którym do dziś prowadzę działalność – przyznaje. – Ale z pasztecikiem, jako produktem, jestem związana od pierwszych jego dni, kiedy moi szefowie wpadli na ten pomysł.

Do tematu wrócimy. ©

Tomasz Tokarzewski

Fot. Anna Gniazdowska

Komentarze

Palec
Najlepsze pasztety są na placu Pigalle
2019-10-24 21:35:38
Paszteciki
Ostatnio będąc przejazdem w Szczecinie wciągnąłem dwa paszteciki wcentrum handlowym Auchan na Pomorzanach To był taki syf ze tydzień mnie goniło do kibla !! Masakra
2019-10-23 21:55:58
Otagan
Jak dla mnie najlepsze sa na dworcu, tam z serem petarda a w tym niby najstarszym troche nieporozumienie.
2019-10-23 16:55:18
Gość że Szczecina
Pasztecik to nie jadło codzienne więc wartości odżywcze nie ważne można raz kiedy przekąske zjeść.Od 50 lat ludzie jedzą i żyją zresztą jak ktoś tak piszę że obrzydliwe niech nie kupuje i nie je proste
2019-10-23 15:01:51
Pan Witek
Szkoda czasu na gadanie o tych pasztecikach. Ani to smaczne, ani zdrowe, ani oryginalne. Gnieciuch zapijany lurą z plastikowego kubka budzi obrzydzenie. Nie zasługuje na tytuł lokalnego przysmaku.
2019-10-22 22:41:44
VivaLaRtęć
Trzeba iść z duchem czasu i wdrożyć jakieś zmiany. Fryto-pasztet, pasztet w bułce, BOX'y na wynos, no i plasterki jedzone pałeczkami, coś jak sushi. Nie zapomnijcie o wegetarianach i aktywistach!
2019-10-22 20:07:32
Bercik
Komentarze żenada. Widać, że niektórzy mają ubytek mózgu w 100%
2019-10-22 18:19:11
Szczecinianin
Społem i za późno wstołem
2019-10-22 13:02:01
Annonymus
Po diabła mieszacie pasztecik z polityką, was co niektorych to powinni w psychiatryku pozamykac, usiadł jeden z drugim przed kompem i udaje wazniaka
2019-10-22 10:46:39
Do Ewy
Maszyna na Wojska Polskiego 46 w Szczecinie, jest maszyną poligonową, nie znaczy, że z poligonu. Jest ona utrzymywana i pracuję do dzisiaj dzięki pracownikom tego przedsiębiorstwa, którym kieruje i go rozwija Pani Bogumiła Polańska. To dzięki jej staraniom ten produkt szczyci się mianem produktu tradycyjnego. To, że ktoś kiedyś coś zakontraktował, to jedno, a to, że ktoś przez pięćdziesiąt lat to produkował to drugie. Tak więc urodziny pasztecika zasłużone, a każdy diament, nawet jak Pani Ewa tak uważa, że jest to skaza, to dodaje to temu małemu diamentowi Szczecina powagi i wartości. Miło było patrzeć, jak konsumenci w tym dniu dopisali.
2019-10-22 07:59:02
@Skład
pies, buda psa i łańcuch łączący psa z budą...
2019-10-21 22:25:26
Pasztecik jest najlepszy
I tyle
2019-10-21 20:45:53
Pasztetuwa
Lepsze paszteciki trzeba kupować gotowe w sklepach oraz znacznie tańsze one są wystarczy odgrzać .
2019-10-21 20:21:52
Cześć
Weganstwoi nitrasostwo żyją w mieście reszta to oszolomy jarkowe
2019-10-21 19:29:19
Pasztecik
Weganie atakują a cioty ich wspierają Szczecin nitras ów brawo
2019-10-21 19:25:55
Ewa wzywa 07
Jakie wartości odżywcze ma ten pasztecik?.Ano żadne.Tłusty na starym oleju.Smród się ciągnie aż rzygać się chce! No i ten " barszczyk" .Tragedia
2019-10-21 15:50:15
phi
Najlepszy pasztecik jest na Wyszyńskiego :)
2019-10-21 14:04:49
Tak jest
Dajcie już spokój z tą kaloryczną pasztetuwą i barszczykiem wodnistym w celu bezpłatnej reklamy - to nie ma żadnych wartości odżywczych .
2019-10-21 13:55:37
Ten pan
A ta pani co to jej tata, to obecna radna Polic? Bo jeżeli tak, to może pasztecik łee.. policki?
2019-10-21 13:07:00
Oj, przeoczylem sprawe
Bo wtedy Spolem i dopiero nie tak dawno wstolem...?/!!
2019-10-21 12:06:29
Mru mru
Dziwię się , że IPN tak bezczynnie się przygląda tej postsowieckiej reklamie. Bezczelni ludzie zamiast wysadzać komendy MO i Wojewódzką Radę Narodową ośmielali się żyć uczyć i pracować.
2019-10-21 12:01:11
Jak to jest
Ze kiedys bylo Wiecej pasztetu w mniej ciasta - a teraz jest Odwrotnie i do tego Cena po-dwojnie Wyzsza !!
2019-10-21 11:59:34
Natura PL
Jak byśmy w Polsce sie nie pokłócili to byśmy sobą nie byli. Nawet o pasztecika.
2019-10-21 11:16:11
Skład
Jaki jest skład pasztecika z mięsem ? Poproszę podać co jest napisane "na etykiecie" ?
2019-10-21 10:23:50
Pasztet
No i mamy dwie prawdy ta Pani troche przesadzila i prawda wyszla nagroda powinna sie podzielic
2019-10-21 09:08:57
SUG.
Informacja będzie lepsza, jak dodamy do Pasztecika działalność w ramach Spółdzielni Usług Gastronomicznych...
2019-10-21 09:03:53

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
5
na godz. 09:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Z wielką flagą przez Szczecin

Nekrologi

kondolencje

Sonda

Czy ścieżki wydeptane przez pieszych na trawnikach, poboczach i skwerach powinny być uwzględniane przez projektantów miejskich przestrzeni?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie