sobota, 19 października 2019.
Strona główna > eKurier > Boją się smrodu. Produkty spożywcze z łososia zaszkodzą?

Boją się smrodu. Produkty spożywcze z łososia zaszkodzą?

Boją się smrodu. Produkty spożywcze z łososia zaszkodzą?
Data publikacji: 2019-06-25 12:08
Ostatnia aktualizacja: 2019-07-03 18:33
Wywietleń: 1155 398976

Mieszkańcy Skolwina są wyczuleni na nieprzyjemne zapachy, a także uciążliwości związane z funkcjonującymi tam zakładami. Wielokrotnie skarżyli się, także naszej redakcji, między innymi na lokalną firmę produkującą nawozy. Mimo że spełnia ona obowiązujące wymogi i posiada urządzenia do oczyszczania gazów reakcyjnych, to bywały dni, gdy nieprzyjemne zapachy dawały się we znaki. Teraz obawiają się działalności firmy Mowi Poland, która ma wytwarzać składniki spożywcze z łososia.

Do uruchomienia takiego zakładu droga jednak daleka. Na razie przystąpiono do procedur związanych z uzyskaniem decyzji środowiskowej, którą wyda (albo i nie) Wydział Ochrony Środowiska Urzędu Miejskiego w Szczecinie. Dopiero potem inwestor może złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na budowę.

Trzeba przyznać, że sprawa jest „gorąca” i wzbudza spore emocje. Zaangażowali się w nią także miejscy radni. Starsi mieszkańcy Skolwina pamiętają nieistniejący już od lat zakład przetwórstwa rybnego, który emitował nieprzyjemne zapachy. Przetwórstwo rybne nieodmiennie się z takimi zapachami kojarzy, chociaż jak mówi Emilia

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 77% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 25-06-2019

 

Autor: Marek Osajda
Fot. arch.

Komentarze

Szn
Ciekawe, że w Duninowie nie pozwolili sobie na te "produkcje". Tam władze potrafili sobie jakoś poradzić, a Szczecin jak zwykle bezradny. WSTYD! Jak dojdzie do budowy zakładu, to mam nadzieję ze smród będzie przynajmniej w połowie miasta i zamiast zapachu czekolady bedzie rybi fetor.
2019-07-01 22:01:06
wielbiciel
"Bardzo" rzetelna, pseudodziennikarska robota. Szkoda pieniędzy, by to czytac. Red. Osjda ponoć kiedyś się zajmował ekologią, ale chyba przez przypadek?! Kurier kiedyś był blisko ludzi i ich problemów,a teraz żenada
2019-06-25 18:16:10
Pytanie
Dlaczego nie robią tego w Norwegii?
2019-06-25 15:29:56
Klimat Szczecina
Władze Szczecina rozważają budowę kolejnego cuchnącego śmietnika na Skolwinie. Szkoda tej, wbrew pozorom atrakcyjnej krajobrazowo części miasta, no ale cóż to nie Warszewo czy Pogodno. Tak się traktuje mieszkańców drugiej kategorii.
2019-06-25 15:26:57
fan
To znaczy, że z rybich i zwierzęcych odpadów będą produkowali suchy granulat dla farm łososiowych i hodowli pstrągów. Smród z tego będzie niesamowity. W Norwegii nie mają już szans na taką produkcję. Utylizacja gówna i produkcja zeń nawozów to perfuma w porównaniu z tym, co się kroi.
2019-06-25 14:36:32
Miś
"Składniki spożywcze", czyli susz i granulat do pasz i nawozów. To jest utylizacja odpadów a nie produkcja "skladników odżywczych". Chyba że dla miłościwie panującej władzy jako zakąseczkę. Z powodu uciążliwości tej utylizacji resztek, władze Norwegii zakazały prowadzenia tego rodzaju "produkcji" przy hodowli łososi.
2019-06-25 13:52:29

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
10
na godz. 06:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Najstarszy szczeciński fast food

Nekrologi

Sonda

Gdzie w Szczecinie powinien stanąć pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie