środa, 14 listopada 2018.
Strona główna > Kącik kulinarny > Zupa w pół godziny

Zupa w pół godziny

Zupa w pół godziny
Data publikacji: 2017-10-26 10:38
Ostatnia aktualizacja: 2018-05-19 07:23
Wywietleń: 1601 298275

Ucztę rybną możemy zacząć tradycyjnie, czyli od zupy. To pierwsze danie, które może być też jedynym, bo nasza zupa jest sycąca. Smacznego!

SKŁADNIKI na 4 porcje

1/2 kg fileta z dorsza (świeżego bez skóry)

250 g pstrąga lub łososia (świeżego lub mrożonego)

125 g boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)

3 marchewki

2 pietruszki

1 ziemniak

2 czerwone papryki

1 korzeń selera (średni)

2 ostre papryki jalapeno

majeranek otarty, sól

papryka mielona słodka

papryka mielona ostra

2-3 ząbki czosnku

sos rybny

sos sojowy (stężony w 29 proc.)

Kroimy marchewkę w talarki, ziemniaki i seler w kostkę, paprykę w krążki. Korzeń pietruszki natomiast kroimy na kilka większych kawałków. W ostrej papryczce robimy tylko otworki nożem, aby nie było za ostro. Smażymy boczek w niewielkiej ilości oleju. W garnku gotujemy 1,5 litra wody. Wrzucamy 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego oraz parę szczypt majeranku i 2-3 ząbki pokrojonego czosnku. Dodajemy też sos rybny i sojowy. Całość należy zagotować. Gdy w garnku wrze, wrzucamy pokrojone wcześniej marchew, pietruszkę i seler. Po jakimś czasie dodajemy pokrojone ziemniaki (żeby się nie rozgotowały). Gdy warzywa staną się półmiękkie, doprawiamy słodką i ostrą papryką mieloną.

Mięso ryb kroimy w dowolnie duże kawałki i na zmniejszonym ogniu gotujemy, dopóki płyn w garnku nie zacznie wrzeć. Na koniec dekorujemy koperkiem.

W tej potrawie jednym z kluczowych składników jest sos rybny. W naszych sklepach masowo pojawił się po zmianach w Polsce (1990 r.). To produkt wywodzący się z Azji Południowo-Wschodniej. Używa się go m.in. do przyprawiania i dosalania potraw. Zrobiony jest ze sfermentowanych w beczkach ryb, soli i wody. Proces ten trwa aż do upłynnienia zawartości. Otrzymany ekstrakt klaruje się i rozlewa do butelek. Specyficzny zapach i smak może zniechęcać do konsumpcji potraw przyprawionych sosem rybnym, jednak tak naprawdę zwiększa ich smakowitość.

Fot. Marek KLASA

 

Zupa w pół godziny

Komentarze

Smithd495
I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work! kkaeedfebadaceke
2018-05-19 01:57:47

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
8
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Marsz Niepodległości 2018
Rocznica niepodległości oficjalnie
Harcerze świętowali rocznicę niepodległości
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Sonda

Czy samorządy powinny brać pod uwagę szczepienie dziecka przy przyjmowaniu go do żłobka lub przedszkola?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy