Piątek, 17 maja 2024 r. 
REKLAMA

Jedzenie, które leczy

Data publikacji: 23 lipca 2017 r. 09:11
Ostatnia aktualizacja: 22 czerwca 2018 r. 11:41
Jedzenie, które leczy
 

Chcesz jeść zdrowo? Idź na łąkę albo posadź odpowiednie rośliny we własnym ogródku! Czasem wystarczy również doniczka na parapecie lub balkonie. Do tego właśnie przekonuje autorka książki „Superfood z ogrodów, łąk i lasów”, Karin Greiner.

Ostatnio dużo mówi się i pisze o tzw. superżywności, która ma zadanie zdrowotne – zapobiega chorobom i starzeniu, wspomaga układ odpornościowy. W sklepach, już nie tylko ekologicznych, ale też w zwykłych marketach, można dostać np. nasiona chia czy jagody goji. Tymczasem tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych.

Autorka wspomnianą książkę podzieliła na pory roku, w zależności od tego, kiedy powinno się zbierać konkretne owoce albo ścinać potrzebne nam rośliny. Choć są tu też np. zioła, które można mieć na parapecie całorocznie, jak oregano. A latem warto sięgnąć po jej dziką odmianę, czyli lebiodkę. Autorka podpowiada zatem, jak ją zbierać, do czego dodawać i jakie ma wartości odżywcze. Podaje też ciekawy przepis na pieczywo chrupkie z oregano (lebiodką).

Składniki na 2 blachy: 1-2 garście oregano (liści i kwiatów), 200 g mieszanych nasion i pestek (według upodobań, np. lnu, dyni, słonecznika, siekanych orzechów), 6 czubatych łyżek płatków owsianych, 150 g mąki pszennej lub orkiszowej, 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml oleju roślinnego.

Wykonanie: Oregano drobno posiekać. Pestki i orzechy grubo posiekać lub zemleć. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie z 200 ml wody. Ciasto nie może być zbyt wilgotne ani za rzadkie. W razie potrzeby dodać trochę wody lub mąki.

Ciasto podzielić na pół, włożyć między dwa duże kawałki papieru i rozwałkować bardzo cienko na wielkość blachy. Każdy kawałek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 190 st. Celsjusza. Gorący chleb pokroić na kawałki (albo zaznaczyć miejsca łamania, po ostudzeniu pieczywo dobrze się łamie).

Uwaga! To pieczywo ma dobry smak, jeżeli doda się do niego 50 g twardego żółtego sera.

(MON)

Fot. Archiwum

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA