wtorek, 25 kwietnia 2017.
Strona główna > Kącik kulinarny
Tatar ze śledzia ze świeżym koperkiem
Przepis poleca Wojciech Kocierzewski, szef kuchni w restauracji Spiżarnia Szczecińska. Tatar ze śledzia ze świeżym koperkiem, 4 porcje 500 g filetów śledziowych;
 sok z jednej cytryny do smaku
 olej rzepakowy na zimno tłoczony
 świeży pęczek koperku
 sól, pieprz...
Łosoś grillowany z sosem holenderskim i papryką
Przepis poleca Wojciech Kocierzewski, szef kuchni w restauracji Spiżarnia Szczecińska. Łosoś grillowany, podany z sosem holenderskim i papryką, 6 porcji 1 kg fileta z łososia bez skóry
 150 g szalotki
 ½ papryki zielonej
 ½ papryki czerwonej
 łyżeczka...
Smażona flądra z ziołowymi warzywami korzennymi
Przepis poleca Wojciech Kocierzewski, szef kuchni w restauracji Spiżarnia Szczecińska. Smażona flądra z ziołowymi warzywami korzennymi, 4 porcje 4 flądry wypatroszone (ze skórą) 
mąka do panierowania
 marchew 2- 3 szt. 
seler 1 szt.
 świeży tymianek 
czosnek...
Dorsz bałtycki z groszkiem cukrowym i smażonym puree z selera
Przepis poleca Wojciech Kocierzewski, szef kuchni w restauracji Spiżarnia Szczecińska. Dorsz bałtycki z groszkiem cukrowym i smażonym puree z selera, 4 porcje 1 kg filetów z dorsza 
sól, pieprz
 mąka 
masło klarowane
 groszek cukrowy 200 g
 czosnek...
Śledź na puree ziemniaczano-musztardowym
Przepis poleca Dariusz Majewski, szef kuchni restauracji Zamkowa Do tej przekąski śledź musi być starannie przygotowany. Nim jednak do tego przystąpimy, trzeba przypomnieć, że śledzia warto konsumować dla "zdrowotności", jak stwierdził jeden z bohaterów...
Dorsz bałtycki na puree z marchewki pod kołderką z prawdziwków
  Przepis poleca Dariusz Majewski, szef kuchni restauracji Zamkowa O dorszu napisano wiele. Przypomnijmy tylko, że w latach wczesnego PRL-u ta wspaniała ryba bywała obiektem kpin. A to z powodu słabego tzw. łańcucha chłodniczego. Po prostu zdarzało...
Cymes śledziowy
Przepis polecany przez Bolesława Sobolewskiego, współwłaściciela restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie Na początek małe przypomnienie, jakie pożytki przynosi jedzenie śledzi. Ryba ta dostarcza nam doskonale przyswajalne białko. Znakomity tłuszcz...
Zupa z sandacza
Przepis polecany przez Bolesława Sobolewskiego, współwłaściciela restauracji Na Kuncu Korytarza w Szczecinie NIM podam przepis na tę pyszną zupę – kilka słów o samej rybie. Sandacz to ryba apolityczna, żyjąca od prawieków i dobrze czująca się w Odrze...
Polewka śledziowa
Nasi przodkowie jadali dużo ryb, o czym piszą m.in. autorzy książki „Kuchnia Słowian" - Hanna i Paweł Lisowie. Oni również przytoczyli przepis na polewkę śledziową, zdrową i pożywną. Składniki: 2 całe śledzie, tzw. mleczaki, 1 l wody, 2 cebule, 3-4...
Śledź smażony
Przepis polecany przez Andrzeja Jakomulskiego, szefa kuchni hotelu "Leda" w Kołobrzegu: Zacznę od topinamburów. To inaczej słonecznik bulwiasty - przysmak dzików - który ma oryginalny smak i jest dla człowieka wartościowym warzywem, zwłaszcza w diecie...
Czas na rybkę
ZUPA RYBNA Przepis polecany przez Andrzeja Jakomulskiego, szefa kuchni hotelu "Leda" w Kołobrzegu. Nim podam przepis przypomnę, że najświeższe ryby kupimy na przystani rybackiej, gdzie rybacy oferują je prosto z połowu. Oczywiście tak możemy dokonać...

Filmy

Kiermasz ogrodniczy w Szczecinie
Pikieta przed szczecińskim sądem
Dziki na Warszewie
Poprzedni Następny