wtorek, 17 października 2017.
Strona główna > Kącik kulinarny
Karp w galarecie
Karp to nasza narodowa ryba wigilijna. W czasach wczesnego komunizmu w Polsce, gdy trzeba było zaspokoić potrzeby konsumpcyjne narodu, hasło, aby karp zagościł podczas wigilii na stole, rzucił ówczesny minister przemysłu Hilary Minc. W efekcie rosła liczba...
Dorsz z piekarnika
Dorsz pieczony w piekarniku to pyszna propozycja na zdrowy i dietetyczny obiad. Dorsz ma chude białe mięso, które jest delikatne i bardzo łatwe do przyrządzenia. Ryba ta zawiera cenne kwasy omega-3 oraz jest dobrze przyswajalnym źródłem białka i selenu...
Sałatka śledziowa z majonezem
  SKŁADNIKI na 4 porcje 1 opakowanie solonych filetów śledziowych à la matjas – 250 g 4 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1-2 średnie białe cebule 2 jajka ugotowane na twardo 2 większe lub 3-4 mniejsze ogórki kiszone pół puszki groszku konserwowego 2-3...
Pstrąg domowy po pracy
SKŁADNIKI na 1 porcję 1 pstrąg tęczowy kilka ziemniaków kapusta kiszona jabłko marchewka kawałek pora lub cebuli olej mąka sól pieprz czosnek To szybkie, proste danie. Gdy wracamy zgłodniali z pracy, jego przyrządzenie zajmie nam nie więcej...
Przystawka z dorsza marynowanego
SKŁADNIKI na 4 osoby płat dorsza (jeżeli ryba nie jest zbyt duża, jeśli większa – wystarczy ok. 40 dag) włoszczyzna 1 limonka (do marynaty) 1 papryka czerwona 1 duża czerwona cebula 2 papryczki chili sól pieprz młotkowany pieprz (na wierzch) 4-5...
Łosoś z piekarnika
SKŁADNIKI na 1 porcję dzwonko łososia suszona mięta ok. łyżeczki masła sól pieprz plaster cytryny sałata kilka plastrów pomidora porcja frytek Najpierw trzeba przygotować dzwonko łososia: opłukać je i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę należy...
Bałtycka zupa
Dania z ryb polecane przez Zofię Wierzbę i Zofię Schramm, właścicielki restauracji „Rybarex” w Szczecinie. Bałtycka zupa SKŁADNIKI: 200 gramów fileta z dorsza 200 gramów fileta z sandacza 2 średnie cebule 1 marchew kawałek selera kawałek pora pół...
Stynki smażone
SKŁADNIKI:  pół kilograma stynek mąka olej sól gruboziarnista Dziś zadebiutuje nowa ryba, a raczej rybka, gdyż stynka jest niezbyt duża – osiąga do 30 cm długości. Ma wydłużone ciało. Jej łacińska nazwa brzmi Osmerus eperlanus. Stynka jest gatunkiem...
Sałatka śledziowa
SKŁADNIKI: 300 gramów płatów śledziowych solonych mleko ogórek świeży ze skórką 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 4 jajka pieprz świeżo mielony majonez jogurt Sałatka śledziowa to kulinarny standard. Każda gospodyni przyrządzała ją zapewne...
Tatar z dzikiego łososia bałtyckiego
Dziś potrawa serwowana przed daniami głównymi – przystawka. Wygląd takich dań i ich smakowitość wzmaga tylko apetyt i ciekawość, co zostanie przygotowane na kolejne danie. Menu proponuje Artur Stępiński, szef kuchni restauracji Paprykarz Fish Market w Szczecinie.   Tatar...
Łosoś w papilotach – w pergaminie, z pieca
Dziś potrawa serwowana przed daniami głównymi – przystawka. Wygląd takich dań i ich smakowitość wzmaga tylko apetyt i ciekawość, co zostanie przygotowane na kolejne danie. Menu proponuje Artur Stępiński, szef kuchni restauracji Paprykarz Fish Market w Szczecinie.   Łosoś...
Przystawka ze śledzia
Dziś potrawa serwowana przed daniami głównymi – przystawka. Wygląd takich dań i ich smakowitość wzmaga tylko apetyt i ciekawość, co zostanie przygotowane na kolejne danie. Menu proponuje Artur Stępiński, szef kuchni restauracji Paprykarz Fish Market w Szczecinie.   Przystawka...

Filmy

Lekarze wspierali lekarzy
Krokusowa inauguracja w Różance
Kobiety protestowały na pl. Solidarności
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Monice Sawickiej